24/7 online 24/7 online Snelle levering Snelle levering Niet goed geld terug Niet goed geld terug Save Veilig betalen
Nederlands English Deutsch
ma-vr 08.30-17.30, za 09.00-12.00

5 tips om schadevrij te blijven

lakschade

We moeten er niet aan denken. Schade aan onze geliefde auto. Toch zit een ongeluk in een klein hoekje, vooral wanneer je van snelheid houdt. Om de kans op schade zo veel mogelijk te beperken geven wij vijf tips.

1. Zorg goed voor je auto

Een mooie auto verdient veel aandacht en verzorging. Door je auto regelmatig te (laten) onderhouden, zorg je voor een goede basis. En met een goede basis verklein je de kans op schade aanzienlijk. Door op de volgende punten te letten gaat je auto langer mee:

  • Laat regelmatig onderhoud doen
  • Stel de spiegels en stoel juist af
  • Controleer regelmatig het profiel van de banden (1,6 mm) en de bandenspanning
  • Controleer regelmatig de vloeistoffen
  • Zorg voor schone ruiten en spiegels

2. Parkeer met beleid

Wist je dat veel schade parkeerschade is? Hartstikke zonde, natuurlijk. Door je wagen met aandacht in- en uit te parkeren kun je schade vaak goed voorkomen. Probeer bijvoorbeeld zo veel mogelijk achteruit in te parkeren. Zo heb je goed zicht bij het wegrijden en minimaliseer je de kans op parkeerschade. Daarnaast verklein je de kans op parkeerschade door je spiegels in te klappen en je parkeersensoren te gebruiken, maar niet in die volgorde. Doe jezelf ook een plezier en vermijd bomen en struiken rond je parkeerplek.

3. Neem de tijd

Hard rijden in een auto is iets wat we graag doen, bijvoorbeeld op de snelweg in Duitsland. Dat is helemaal prima! Neem wel áltijd de tijd wanneer je de weg op gaat. Voorkom situaties waarin je haast hebt en hierdoor harder gaat rijden. Wanneer je gestrest bent is je concentratievermogen minder, waardoor de kans dat je een situatie verkeerd inschat toeneemt. Met hoge snelheid heeft dit grotere consequenties dan met een lage snelheid. Neem dus altijd de tijd wanneer je de weg op gaat, geniet van het rijden en hou je hoofd bij de weg.

4. Zorg voor voldoende volgafstand

We hebben het allemaal moeten leren tijdens onze rijlessen: hou voldoende volgafstand! Hoe hoger je snelheid, hoe langer je volgafstand zou moeten zijn. De 2 seconden regel is een handig hulpmiddel, bij optimale omstandigheden. Werkt het weer niet mee? Hou dan meer afstand. In Nederland vind je vooral Zoab; dit is asfalt waarop geruisloos gereden kan worden. Hartstikke fijn natuurlijk. Een nadeel van dit asfalt is dat er veel losse kiezels op kunnen liggen. Rijd je op Zoab? Let dan altijd op of je veel losse kiezels en steentjes ziet liggen en pas je volgafstand hierop aan.

Toch schade?

Helaas kan het gebeuren dat er tóch iets kapot gaat. Vervelend, maar soms onvermijdelijk. Bespaar dan op de reparatie door tweedehands onderdelen te gebruiken. Japoto heeft een ruim assortiment, zoek snel op onze website om te ontdekken of wij jouw ontbrekende onderdeel aanbieden.