24/7 online 24/7 online Snelle levering Snelle levering Niet goed geld terug Niet goed geld terug Save Veilig betalen
Nederlands English Deutsch
ma-vr 08.30-17.30, za 09.00-12.00

Auto lekt koelvloeistof: wat is er aan de hand?

Last van koelvloeistof lekkage? Te herkennen aan een plas van de vloeistof onder de auto, die aangeeft dat er iets aan de hand is. Het kan liggen aan een lek in de radiator, waterpomp of in de slangen, of zelfs aan een lekke koppakking. In al die gevallen is het belangrijk om daar iets aan te doen, om meer problemen te voorkomen.

Benieuwd wat er moet gebeuren en hoe u kunt herkennen wat er aan de hand is? We leggen u uit hoe u ontdekt of de koelvloeistof van de auto lekt en welke vloeistof u moet kopen als het lek weer is gedicht.

Let op: het is soms lastig om visueel vast te stellen dat er sprake is van koelvloeistof lekkage. Met name bij een lekke koppakking is dat lastig te zien. U kunt het eventueel herkennen aan witte rook uit de uitlaat (LINK ANDERE ARTIKEL). En moet u de vloeistof vaker bijvullen dan normaal? Ook dat kan wijzen op een lekkage.

LEKKAGE: KOELVLOEISTOF OF OLIE

Last van koelvloeistof die lekt? Daar kunt u op verschillende manieren iets aan doen. Bij kleine lekkages zijn er speciale producten beschikbaar, zoals Wynn’s Radiator stop leuk en Wynn’s coolingsystem stop leak. Het voorkomt de lekkage, zonder dat er onderdelen vervangen hoeven te worden. En werkt dat helaas niet? Dan is er mogelijk meer aan de hand met de:

Let op: gebruik je een van de genoemde additieven om het op te lossen zonder een onderdeel te vervangen? Houd er rekening mee dat het een tijdelijke oplossing is. Het is uiteindelijk beter om het onderdeel te vervangen, om verdere problemen te voorkomen.

Het kan bovendien gaan om een lekkage van de koppakking. Die kunt u zelf vervangen, al kost het even tijd om erbij te komen. Bovendien is het belangrijk om daarna de koelvloeistof bij te vullen. Welke koelvloeistof u daarvoor nodig heeft kunnen onze specialisten u goed uitleggen.

KAN IK BLIJVEN DOORRIJDEN?

Lekt de auto vloeistof om te koelen of eventueel olie? Het is belangrijk om dit op tijd vast te stellen en er niet te lang mee te wachten om daar iets aan te doen. De olie zal zich eerst verspreiden over de onderkant van de auto en daarna pas op de grond druppelen. Ligt er olie op de grond? Houd er dan dus rekening mee dat de lekkage waarschijnlijk al een tijdje aan de gang is.

Tip: vaststellen of de auto koelvloeistof of olie lekt? Spuit de onderkant van de auto goed schoon. Gebruik een hogedrukreiniger en een goede motorreiniger. Op die manier wordt goed duidelijk wat er aan de hand is.

Lekt er olie in plaats van koelvloeistof? Dat kan komen door een aantal verschillende oorzaken:

Het is belangrijk om niet te lang door te rijden met lekkage van koelvloeistof of olie. Dit beïnvloedt uiteindelijk ook andere delen in de motor, waardoor er meer problemen kunnen ontstaan.

Let op: lekt er olie? Het kan naast de motorolie ook gaan om remolie, versnellingsbakolie of stuurbekrachtigingsolie. Stel goed vast wat er aan de hand is, voordat u daarmee aan de slag gaat.

Het is altijd belangrijk om vast te stellen waar de lekkage precies vandaan komt. Alleen op die manier kunt u er iets aan doen. Uiteraard denken onze specialisten graag met u mee, om de lekkage op te sporen en die te verhelpen. Belangrijk, bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat de motor zo soepel mogelijk blijft lopen.

WELKE KOELVLOEISTOF MOET IK KOPEN?

Zoekt u naar G12 koelvloeistof of bent u in meer brede zin benieuwd welke vloeistof u moet kopen? Het is belangrijk dat de kleur geschikt is voor uw auto. De kleuren geven aan voor welke motoren de variant geschikt is.

Een aluminium motorblok gebruikt een andere kleur dan een motorblok dat gemaakt is van gietijzer. Het is bovendien niet verstandig om de verschillende soorten met elkaar te mengen. Op die manier kan de vloeistof z’n werking verliezen. Bovendien kunnen er verstoppingen ontstaan, op het moment dat er oxidatielagen van het materiaal loskomen. Het kan ook de kunststoffen en de rubbers aantasten, waardoor er meer problemen met de motor ontstaan.

Tip: bepalen welke kleur koelvloeistof u nodig heeft? Kijk onder de motorkap in het reservoir, op het moment dat er nog voldoende van in zit. Het reservoir is doorzichtig, zodat u vast kunt stellen welke kleur u nodig heeft. En zit er niet meer voldoende vloeistof in of kunt u het niet zien? Kijk dan in het instructieboekje van de auto.

Als de auto koelvloeistof lekt of als er sprake lijkt te zijn van een olielekkage is het verstandig om dat zo snel mogelijk op te lossen. Het voorkomt dat de beiden bij elkaar komen of dat er onder de auto steeds een plas(je) ontstaat. Gebruik tijdelijke oplossingen om de eerste problemen voor te zijn. En vervang het kapotte onderdeel zodra u weet waar het aan ligt. Dat voorkomt verdere problemen door de lekkende koelvloeistof of (motor)olie.

Bij Japoto zijn we uw specialist in zowel nieuwe als gebruikte onderdelen voor uw auto, altijd van de hoogst mogelijke kwaliteit. Lekt de auto bijvoorbeeld koelvloeistof of olie? Dankzij een assortiment met meer dan 70.000 artikelen vinden we altijd waar u naar op zoek bent, zodat u de auto kunt repareren of een belangrijk onderdeel kunt vervangen. En heeft u vragen over het specifieke onderdeel dat u nodig heeft of bent u benieuwd welke combinaties we zouden aanraden? Bel ons op telefoonnummer 0596 - 57 2992 of stuur ons een e-mail naar info@japoto.nl. We horen graag van u.