24/7 online 24/7 online Snelle levering Snelle levering Niet goed geld terug Niet goed geld terug Save Veilig betalen
Nederlands English Deutsch
ma-vr 08.30-17.30, za 09.00-12.00

Koppeling vervangen: doe het gewoon zelf

koppeling van auto vervangen

Koppeling vervangen? Een belangrijk onderdeel van de auto, dat u bij problemen zo snel mogelijk moet (laten) vervangen. Iets dat u zelf kunt, door online de benodigde onderdelen te bestellen. Bij ons uit de eigen voorraad, zodat u daar snel mee aan de slag kunt.

Benieuwd wat er bij komt kijken als u zelf de koppeling wilt vervangen? Bijvoorbeeld om kosten te besparen? We leggen het u uit, net als wat de koppeling is en wat dit onderdeel voor de auto doet. Met een handig stappenplan om die te vervangen, als het onderdeel te veel slijtage vertoont.

WAT IS DE KOPPELING?

Benieuwd wat de koppeling precies is? Het is de verbinding tussen de motor en de versnellingsbak in de auto. Door die verbinding tijdelijk te ontkoppelen is het mogelijk om te schakelen, weg te rijden of weer te stoppen.

Het onderdeel bevat de koppelingsplaat, dat geldt als belangrijk hart ervan. De plaats is verbonden met de versnellingsbak, die ziet tussen het vliegwiel en de drukgroep van de motor. In die drukgroep zitten drukveren, die werken als kleine hefbomen. Zodra u het koppelingspedaal gebruikt drukt de lager tegen de veren aan, zodat de plaat vrijkomt. U kunt de versnelling gebruiken, om weg te rijden, te schakelen en weer te stoppen. De koppeling bestaat uit een druklager, een drukgroep en de koppelingsplaat, die u allemaal online kunt bestellen.

WANNEER MOET U DE KOPPELING VERVANGEN?

Benieuwd wanneer u de koppeling moet vervangen? Het is lastig om daar een specifiek aantal kilometers aan te koppelen. Het is goed mogelijk om er 200.000 kilometer zonder problemen mee te rijden. Afhankelijk van uw rijstijl en het type kilometers kan het zijn dat de koppeling veel eerder aan vervanging toe is.

Let op: rijdt u veel met een caravan of andere aanhanger? Of staat u relatief veel in de file? Dat zijn zware kilometers voor de koppeling, waardoor die harder zal slijten.

U merkt dat het tijd wordt om dit onderdeel te vervangen als die geen goede verbinding meer maakt tussen de motor en de versnellingsbak. Het gaat om slijtage van de koppelingsplaat, iets dat u merkt aan de moeite die de motor moet doen om de kracht over te brengen naar de versnellingsbak. Merkt u dat het snel optrekken lastig gaat, net als heuvelop rijden of rijden met een aanhanger? De auto zal snel in de toeren klimmen, zonder dat u noemenswaardig versnelt.

Het belangrijkste symptoom voor een versleten koppeling is het ‘slippen’. Dit herkent u aan een auto die niet of nauwelijks versnelt als u de koppeling laat opkomen. En geeft u veel gas? Als het toerental snel oploopt zonder dat de auto versnelt kan dit er ook op wijzen dat het tijd wordt om de koppeling te (laten) vervangen.

Daarnaast gelden er een aantal typische symptomen voor een versleten koppeling:

 • Versnellingsbak schakelt niet goed meer
 • Het koppelingspedaal werkt zwaarder
 • Koppelingspedaal lijkt ‘hoger’ te zitten

 

Tip: daarnaast kan er sprake zijn van slijtage in de drukgroep. Als er een veer afbreekt of als de werking daarvan minder wordt zal de koppeling slippen bij zware belasting.

ZELF KOPPELING VERVANGEN: ZO WERKT HET

Een versleten koppeling vervangen en daar zelf mee aan de slag? Dat hoeft niet moeilijk te zijn, dankzij een aantal duidelijke stappen:

 1. Auto op de brug of krik
  Zet de auto op een krik of, beter nog, gebruik een brug. Dat maakt het makkelijker om de onderdelen te bereiken en aan de versnellingsbak en koppeling te werken.
   
 2. Aandrijfassen loshalen
  Haal de aandrijfassen los. Door die los te halen maakt u ruimte vrij om aan de versnellingsbak te kunnen werken. Dat is nodig om bij de koppeling te kunnen komen.
   
 3. Bekabeling loskoppelen
  Koppel de bekabeling los, zowel die van de schakelpook als de koppelcilinder of hevel. Koppel ook de stekkers los die zich op de versnellingsbank bevinden.
  Tip: zit er een motorsteun aan de versnellingsbak? Ook die dient u te verwijderen. Ondersteun de motor tijdelijk met een motordrager of ander speciaal gereedschap dat daarvoor geschikt is.
   
 4. Versnellingsbak loshalen
  Haal de versnellingsbak los, door alle bouten rondom de bak los te schroeven. Til de versnellingsbak eruit om zicht te krijgen op de koppelingsplaat en de drukgroep.
  Let op: de versnellingsbak is zwaar. Houd rekening met het behoorlijke gewicht!
   
 5. Koppelingsplaat losschroeven
  Schroef de koppelingsplaat los van het vliegwiel. Haal daarnaast de druklager en de drukgroep eraf.
   
 6. Nieuwe onderdelen plaatsen
  Nu alles is verwijderd wordt het tijd om de nieuwe koppeling te monteren. Zet de nieuwe onderdelen erop, zoals u de oude eraf heeft gehaald.
  Tip: gebruik een centreerpen om de koppeling netjes in het midden te monteren.
  Let op: voorkom dat er kruipolie of vet op de koppeling terechtkomt.
   
 7. Versnellingsbak monteren
  Monteer de versnellingsbak, de bekabeling en de aandrijfassen op de manier zoals ze eraf kwamen.
  Tip: maak foto’s en houd bij wat u demonteert, zodat u het later weer eenvoudiger terug kunt plaatsen.

Gelukt? Haal de auto weer van de krik of de brug. Controleer of de nieuwe koppeling goed werkt.

Let op: het vervangen van de koppeling is niet lastig, maar wel tijdsintensief. Een gemiddelde garage is daar 3 tot 5 uur mee bezig. Als u het voor de eerste keer doet zal dit waarschijnlijk (een stuk) langer duren.

Normaal gesproken zullen de koppelingsplaat, de drukgroep en en de druklager niet tegelijkertijd versleten zijn. Is één van de onderdelen aan vervanging toe? Dan adviseren we toch ze alle drie meteen te vervangen. Het voorkomt hoge kosten voor meerdere reparaties in de garage of voorkomt dat u daar zelf iedere keer een paar uur mee aan de slag moet. Voor de verschillende onderdelen dient u steeds dezelfde reparatie uit te voeren. De onderdelen kunt u online relatief voordelig bestellen. Het is de moeite waard om ze in één keer te vervangen. De koppeling als geheel is dan weer goed van kwaliteit, zodat u daar weer een tijd lang mee vooruit kunt.

Twijfelt u erover om de koppeling zelf te vervangen? Zoals u kunt lezen is het geen moeilijke klus, maar komt er wel een hoop bij kijken. Houd er rekening mee dat een garage daar een aantal honderden euro’s voor zal berekenen. Met name het arbeidsloon leidt tot een hoge rekening, iets dat u niet betaalt als u het zelf doet. U kunt online een koppeling kopen, waarmee u op de kosten bespaart. Door die zelf te monteren valt de rekening stukken lager uit.

OP TIJD KOPPELINGSPLAAT VERVANGEN: VOORKOM PROBLEMEN

Is het tijd om de koppelingsplaat te vervangen, maar blijft u daarmee te lang doorrijden? Dat kan grote gevolgen hebben voor zowel de koppeling als de rest van de auto. Uiteindelijk zal de reparatie duurder uitvallen, omdat u meer onderdelen moet vervangen.

Herkent u de bovengenoemde problemen, maar twijfelt u of het gaat om de koppeling? Vraag het onze specialisten, die u kunnen helpen vaststellen wat er aan de hand is. Bijvoorbeeld om u aan te geven dat het belangrijk is om een nieuwe koppeling te monteren. Of om mee te denken over wat er nog meer aan de hand zou kunnen zijn. Dat voorkomt verdere slijtage, zodat u de auto weer in goede staat kunt brengen.

KOPPELING VERVANGEN: ONLINE ONDERDELEN KOPEN

Wilt u de koppeling vervangen en daarvoor de benodigde onderdelen kopen? U vindt online alles voor de koppeling, net als voor de rest van de motor en natuurlijk de rest van de auto. Speciaal voor Koreaanse en Japanse merken, waarvoor we bij Japoto gelden als uw specialist. Wij hebben de onderdelen op voorraad die u zoekt, zodat u die eenvoudig kunt bestellen. Om de kosten laag te houden en daar zelf mee aan de slag te gaan. Waarmee u de koppeling vernieuwt of er op een andere manier voor zorgt dat u de auto weer in goede conditie brengt.

Twijfelt u over de juiste onderdelen voor de koppeling en of u die al moet vervangen? We denken graag met u mee en kunnen handige tips delen voor de montage. Op die manier kunt u het gewoon zelf doen, om eenvoudig op de kosten te besparen. Een voordelige keuze voor een nieuwe koppeling, waarmee u er zelf voor zorgt dat de auto weer in goede staat terugkomt. De goedkoopste manier om voor een nieuwe koppeling te zorgen, uiteraard in de hoogste kwaliteit.

Bij Japoto zijn we uw specialist in zowel nieuwe als gebruikte onderdelen voor de koppeling, altijd van de hoogst mogelijke kwaliteit. Dankzij een assortiment met meer dan 70.000 artikelen vinden we altijd waar u naar op zoek bent, zodat u de auto kunt repareren of een belangrijk onderdeel kunt vervangen. En heeft u vragen over het specifieke onderdeel dat u nodig heeft of bent u benieuwd welke combinaties we zouden aanraden? Bel ons op telefoonnummer 0596 - 57 2992 of stuur ons een e-mail naar info@japoto.nl. We horen graag van u.