24/7 online 24/7 online Snelle levering Snelle levering Niet goed geld terug Niet goed geld terug Save Veilig betalen
Nederlands English Deutsch
ma-vr 08.30-17.30, za 09.00-12.00

Ramen blinderen: hoe kunt u autoruiten tinten?

Ramen blinderen? Met raamfolie zorgt u voor een meer donkere tint van de ruiten. Ideaal als u meer privacy wilt, mooi als verfraaiing of praktisch met een combinatie van beiden. Bovendien kunt u zelf raamfolie plakken, waardoor het niet duur hoeft te zijn om dit te doen.

Tip: wist u dat het door de autoruiten te blinderen mogelijk is om minder zonlicht en -warmte binnen te laten? Dat draagt bij aan een comfortabele rit, waarbij het niet snel te warm wordt.

Er bestaan allerlei soorten raamfolie, uiteraard in verschillende tinten. Het is belangrijk om rekening te houden met de wetgeving op dit gebied. U mag de autoramen blinderen, al gelden er eisen voor de minimale lichtdoorlatendheid die er over moet blijven.

WAAROM DE AUTORUITEN TINTEN?

Benieuwd waarom anderen raamfolie aanbrengen en daarmee de autoruiten blinderen? We zetten de meest voorkomende redenen op een rij:

 • Stoere uitstraling
 • Meer privacy
 • Minder last van warmte
 • Licht- en zonwerend
 • Veiligheid

STOERE UITSTRALING

Door de ramen te blinderen krijgt de auto een meer stoere uitstraling. De donkere tint van de autoruiten zorgt voor een meer strakke en stijlvolle vormgeving. Zowel bij donkere als lichte kleuren van de lak kunnen de donkere ruiten een mooie toevoeging zijn.

MEER PRIVACY

Met raamfolie maakt u het een stuk moeilijker om naar binnen te kijken. Prettig als u de auto parkeert, net als wanneer u onderweg bent. Bovendien kunt u andersom wel zonder problemen naar buiten blijven kijken. U ervaart meer privacy, iets dat u goed ziet als u zelf naar de auto toe loopt en naar binnen probeert te kijken.

MINDER LAST VAN WARMTE

Een deel van de raamfolie heeft een warmtewerende functie. Dat betekent dat u minder last heeft van de warmte van de zon, bijvoorbeeld op een zonnige dag. Sommige folies weren tot wel 80% van het zonlicht, waardoor ook de warmte veel beter buiten blijft.

Tip: de raamfolie om de autoruiten te tinten werkt op deze manier ook besparend. Met minder warmte in de auto is het minder vaak nodig om de airco aan te zetten. Op die manier kan een folie zich zelfs terugverdienen.

LICHT- EN ZONWEREND

Uiteraard zorgt de folie ervoor dat er minder licht en zon naar binnen zal schijnen. U heeft minder last van verblinding, ook op het moment dat andere auto’s met felle verlichting rijden.

Tip: bovendien zorgt het tinten van de ramen ervoor dat de bekleding mooi van kleur blijft. De zon heeft er minder invloed op, waardoor de kleur behouden blijft en bijvoorbeeld het leer er mooi uit zal blijven zien.

VEILIGHEID

Tenslotte draagt het blinderen van de autoruiten bij aan een gevoel van veiligheid. Het blijft een goed idee om de spullen uit de auto te halen als u parkeert. Toch wordt het een stuk lastiger om naar binnen te kijken, waardoor niet goed zichtbaar is wat er in ligt.

WELKE TINTEN RAAMFOLIE ZIJN ER BESCHIKBAAR?

De raamfolie om autoruiten te tinten zijn er in allerlei uitvoeringen. Let goed op de lichtdoorlatendheid, ook om netjes te voldoen aan de wetgeving. De folies zijn er in 5%, 20%, 35%, 50% en bijvoorbeeld 70% doorlatendheid. Hoe hoger het percentage, des te meer licht de folie nog door zal laten en hoe lichter de folie wordt. De meest extreme folie heeft een aanduiding van 3%, het is dan bijna niet meer mogelijk om er doorheen te kijken.

RAAMFOLIE PLAKKEN: WAT ZEGT DE WETGEVING?

Benieuwd naar de wetgeving op het gebied van raamfolie en tinten? We zetten een paar minimale waarden op een rij:

 • Voorruit: 75% lichtdoorlatendheid
  De voorruit is het meest belangrijk, dus daarvoor geldt de strengste eis. Het is toegestaan om gebruik te maken van raamfolie, tot een lichtdoorlatendheid van 75%. Houd er rekening mee dat ook fabrikanten al een tint kunnen aanbrengen, die is niet automatisch 100% als u er zelf niets aan verandert.
 • Zijruiten voorkant: 70% lichtdoorlatendheid
  De zijruiten aan de voorkant zijn bijna net zo belangrijk als de voorruit. Het is toegestaan om de ruiten een paar tinten donkerder te maken. De lichtdoorlatendheid moet minimaal 70% blijven bedragen.
 • Zijruiten achterkant: geen eisen
  De zijruiten aan de achterkant mogen verder geblindeerd worden, hier geldt geen minimale lichtdoorlatendheid voor. Houd er wel rekening mee dat de rechter buitenspiegel verplicht is als u de ruiten blindeert.
 • Achterruit: geen eisen
  Wilt u de achteruit tinten met een raamfolie? Hiervoor gelden dezelfde instructies als bij de zijruiten aan de achterkant. Opnieuw is de rechter buitenspiegel verplicht als u ervoor kiest om de achterruit te blinderen.

Benieuwd wanneer u een boete krijgt? De politie kan u staande houden en de lichtdoorlatendheid van een ruit meten. Blijkt die bij de voorruit of zijruiten aan de voorkant minder dan 55%? Dan krijgt u daarvoor een proces-verbaal.

APK-EISEN BIJ GEBLINDEERDE RUITEN

Tijdens de APK vindt er geen controle plaats op de lichtdoorlatendheid van de ruiten. Dat gelden er wel een aantal eisen voor de ruiten. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om voorwerpen te plaatsen die het uitzicht beperken, omdat er daardoor gevaarlijke situaties zouden kunnen ontstaan. Tot die voorwerpen behoren ook stickers en zelfs de raamfolie die u aan kunt brengen voor het blinderen. Dat betekent dat het in de praktijk niet is toegestaan om daar bij te lage lichtdoorlatendheid gebruik van te maken.

Tip: voor de APK is het alleen van belang dat de bestuurder goed zicht naar buiten heeft. De folie op de voorruit en op de zijruiten aan de voorkant mag niet te donker zijn.

Uiteraard kunnen onze specialisten met u meedenken over de mogelijkheden, bijvoorbeeld aan de hand van het type auto dat u rijdt. En houd er rekening mee dat de ruiten al enige blindering kunnen hebben, zelfs zonder dat er sprake is van een folie. Dat doet de fabrikant, waardoor de folie genoeg licht moet doorlaten om niet onder de grenswaarden uit te komen van wat er nog is toegestaan.

RAMEN TINTEN: KAN IK DAT ZELF?

Aan de slag met het blinderen van de ramen van uw auto? Dat kunt u aan de hand van een aantal duidelijke stappen gewoon zelf:

 1. Schoonmaken
  Begin met het schoonmaken van de ruit. Verwijder vuil en vet, om een goede ondergrond te creëren. Zorg dat de ruit goed droog is, voordat u met de folie aan de slag gaat.
 2. Folie op maat maken
  Maak de raamfolie op maat. Gebruik een rolmaat om het raam op te meten. Houd zo’n 2cm aan de zijkanten extra aan, om de folie later helemaal op maat te kunnen maken.
 3. Folie op het raam plakken
  Spray wat water op de buitenkant van de auto. Plak de uitgesneden folie er van boven naar beneden op. Plak zo strak mogelijk, maar laat de beschermlaag nog even zitten. U heeft dan de kans om de folie perfect op maat te snijden.
  Plak de folie daarna definitief vast. Spray wat water met afwasmiddel op de autoruit en maak die daarmee goed nat. Haal dan de beschermlaag van de folie los. Spray ook die hoek in met water. Blijf natspuiten en losmaken, tot de beschermlaag eraf is.
 4. Doorstrijken
  Het is vervolgens belangrijk om de folie droog te strijken. Gebruik een spatel en begin in het midden van de ruit. Strijk naar buiten toe, om de luchtbellen er goed uit te krijgen.
 5. Luchtbellen verwijderen
  Verwijder de rest van de luchtbellen en houd het resultaat goed in de gaten. Laat de ruit bovendien nog een tijdje met rust. Gebruik geen achterruitverwarming, doe de ramen niet open en maak ze nog een week lang niet schoon.

U kunt op die manier de ramen blinderen, door de autoruiten een tint te geven. Met raamfolie, die u er gewoon zelf op kunt aanbrengen. De makkelijkste manier om dit voor elkaar te krijgen. Voor meer privacy, een stoere look of om te voorkomen dat er te veel zonlicht en -warmte naar binnen zal stralen als u in de auto zit.

Bij Japoto zijn we uw specialist in zowel nieuwe als gebruikte onderdelen voor uw auto, altijd van de hoogst mogelijke kwaliteit. Wilt u bijvoorbeeld de ramen blinderen? Dankzij een assortiment met meer dan 70.000 artikelen vinden we altijd waar u naar op zoek bent, zodat u de auto kunt repareren of een belangrijk onderdeel kunt vervangen. En heeft u vragen over het specifieke onderdeel dat u nodig heeft of bent u benieuwd welke combinaties we zouden aanraden? Bel ons op telefoonnummer 0596 - 57 2992 of stuur ons een e-mail naar info@japoto.nl. We horen graag van u.