24/7 online 24/7 online Snelle levering Snelle levering Niet goed geld terug Niet goed geld terug Save Veilig betalen
Nederlands English Deutsch
ma-vr 08.30-17.30, za 09.00-12.00

Vier methodes om van deuken in je auto af te komen

deuk uit de auto verwijderen

Je baalt natuurlijk enorm wanneer je een deuk hebt in je geliefde auto, of je die nu zelf veroorzaakt hebt of niet. Een deuk in je auto wordt niet altijd gedekt door je verzekering. Als je ervoor kiest hem te laten repareren bij een professioneel carrosseriebedrijf, is dit meestal erg prijzig. Gelukkig hebben wij bij Japoto wat slimme manieren zodat jij zelf die vervelende deuk uit je auto kunt halen!

DE DEUK: ZELF VERHELPEN OF LATEN VERHELPEN

Ongevalschade of een verbogen chassis kun je helaas niet zelf repareren. Wanneer de buitenste randen van een deuk scherp en geknikt zijn, wordt het al gauw moeilijk om dit zelf te repareren. Zijn de randen zachter en meer afgerond? Dan is de deuk eenvoudiger te repareren. Moderne autolak is rekbaar, dus met een beetje geluk krijg je de deuk eruit zonder dat er een nieuwe laklaag nodig is.

METHODE 1: HEET WATER

Het belangrijkste bij het uitdeuken van een auto is hitte. Naast dat dit beter is voor de autolak (koude lak is broos en brokkelt snel) kan dit ook je redder in nood zijn. Voordat je met allerlei gereedschap in de weer gaat, is dit een interessante optie om te proberen. Giet met een waterkoker heet of het liefst kokend water vlaksgewijs op de deuk. Met een beetje geluk ontspant het metaal zich dan en ‘springt’ het terug in zijn oorspronkelijke vorm. Dit werkt ook bij kunststoffen bumpers.

METHODE 2: EEN FÖHN

Ook een haarföhn kan werken. Bij deze methode kan het voorkomen dat de deuk wel van achteren toegankelijk moet zijn. Het zal dus kunnen voorkomen dat je eerst het onderdeel van de auto moet verwijderen. Verwarm met de föhn de gedeukte plek vanaf de voorkant met een afstand van minimaal 10 cm. Als je geluk hebt springt de deuk dan vanzelf terug, net als bij de waterkoker methode. Zo niet, dan kun je voorzichtig vanaf de achterkant de deuk terugduwen zodra het materiaal flexibel genoeg is door de warmte.

METHODE 3: DE PLOPPER

Voor de derde methode is het een vereiste dat de deuk warm is, bijvoorbeeld met behulp van methode 1 of 2. Wanneer de deuk warm is kun je een gootsteenplopper op de deuk zetten en zo de deuk eruit trekken. Deze methode werkt goed bij grote, vlakke deuken. Ook een toilet ontstopper kan bij deze methode werken. Pas er bij de ontstopper wel goed op dat je de deuk niet te ver terugtrekt. Hierdoor kan er een bolling of kunnen er zelfs scheuren ontstaan. Een gootsteenplopper is een veiligere keuze. Bij kleinere butsen en deuken moet een kleinere zuignap worden gebruikt. Een zuignap voor mobiele telefoonhouders is hierbij een goede keuze.

METHODE 4: GEREEDSCHAP

Wanneer de voorgaande methodes niet hebben gewerkt, is het tijd om er waarder gereedschap bij te halen. Er is veel professionele uitdeukgereedschap te vinden waarmee je zelf de deuk eruit kan halen. Zo’n standaard set bestaat over het algemeen uit het volgende: een uitdeukhamer, krimphamer, losse koppen voor de hamers, uitdeuk slagtrekker, lijmpistool, tangen set, lijmoplosser en een opbergdoos.
Soms lukt het niet om bepaalde deuken (zelf) te verwijderen. Dan is het vervangen van een onderdeel vaak goedkoper dan het laten uitdeuken bij een garage. Japoto heeft veel onderdelen op voorraad. Bekijk het assortiment, of neem contact op.