24/7 online 24/7 online Snelle levering Snelle levering Niet goed geld terug Niet goed geld terug Save Veilig betalen
Nederlands English Deutsch
ma-vr 08.30-17.30, za 09.00-12.00

Voor het eerst een band verwisselen? Zo pak je het aan

band verwisselen

Dat is pech! Een lekke band terwijl u onderweg bent. Het is handig om te weten hoe u het beste een lekke band kunt verwisselen, vooral als u langs de kant van een drukke weg staat. Maar ook het wisselen van zomer- of winterbanden is iets wat je zelf kunt doen. Bij het verwisselen raden wij het aan om het instructieboekje erbij te houden.

STAPPENPLAN: EEN BAND VERWISSELEN

  1. Als u een lekke band moet verwisselen langs de kant van een weg, is het voor uw eigen veiligheid goed om een veiligheidshesje te dragen, uw alarmlichten aan te doen en een gevarendriehoek te plaatsen (30 á 40 meter).
  2. Haal eerst uw reserveband uit de auto en zorg dat u op een vlakke ondergrond staat. Zet de auto op de handrem en zet de auto in een versnelling of op de P-stand.
  3. U kunt nu uw auto op de krik zetten (instructieboekje). U hoeft de auto nog niet op te krikken. Verwijder vervolgens de wieldop en draai de wielmoeren een paar slagen los.
  4. Krik vervolgens de auto omhoog zodat de band los is van de grond. Let op! Zorg ervoor dat de krik recht op de grond staat. Als dit is gelukt kunt u de wielmoeren helemaal losdraaien en het wiel eraf halen. De band eraf halen kan wat moeizaam gaan.
  5. Plaats de reserveband op de as. Daarna volgen precies dezelfde handelingen maar dan in omgekeerde volgorde. U zet nu eerst de wielmoeren op de reserveband en draait ze een beetje met de hand aan.
  6. U kunt daarna met een moersleutel de wielmoeren harder aandraaien.
  7. Krik daarna de auto weer langzaam naar beneden en verwijder de krik als de auto weer op de grond staat. Schroef als de auto op de grond staat nog een laatste keer de wielmoeren goed aan.
  8. Plaats de wieldop er weer op.
  9. Ruim alle spullen op in uw auto en u bent weer ready to go!

VERWISSEL OP TIJD JE RESERVEBAND

Een reserveband is vaak een ‘thuiskomer’. Dit is een band waarmee je prima naar huis of de garage kan rijden. Echter is deze band niet geschikt om langdurig te gebruiken.Het is dus belangrijk om uw reserveband zo snel mogelijk te vervangen voor een normale band. Als uw band lek is kunt u deze laten repareren.

CHECK OF JE DE KLUS MAG UITVOEREN

Niet in elke gemeente mag je zomaar op straat aan je auto sleutelen. Zo willen ze bijvoorbeeld voorkomen dat je olie knoeit en dit in de bodem trekt. Zorg dus dat je bij de gemeente checkt of het in jouw wijk wel of niet mag, want anders riskeer je een flinke boete. Dit is vooral van toepassing op het wisselen van zomer- en winterbanden. In geval van nood mag je altijd aan de kant van de (snel)weg een reserveband wisselen zodat je weer op weg kan.

Mag je niet op straat aan je auto klussen? Dan kan je terecht bij een Doe-Het-Zelf-garage. Deze garages beschikken over de juiste gereedschappen waar je gebruik van kan maken tegen een kleine prijs. Daarnaast loopt er personeel rond die je eventueel zouden kunnen begeleiden of helpen, zodat je onbezorgd aan je auto kan sleutelen.

Meteen aan de slag? Japoto heeft een gigantisch assortiment aan auto onderdelen en autobanden. Bekijk ons assortiment of stel je vraag via WhatsApp (06 27 47 63 54)