24/7 online 24/7 online Snelle levering Snelle levering Niet goed geld terug Niet goed geld terug Save Veilig betalen
Nederlands English Deutsch
ma-vr 08.30-17.30, za 09.00-12.00

Zelf de koplamp van je auto vervangen: dit moet je weten

koplamp vervangen

We maken het allemaal wel eens mee: je bent onderweg en tegenliggers seinen naar je. Dit kan verschillende dingen betekenen. Je ziet dat je groot licht niet aanstaat en je bent niet aan het spookrijden. Verdorie, één van je koplampen blijkt niet meer te werken! Heb je geen zin om veel te betalen aan de garage en ben je niet bang om je handen vies te maken? Dan is het vervangen van je koplamp een leuke reparatie om zelf uit te voeren.

KOPLAMP VERVANGEN: DE VOORBEREIDING

De belangrijkste stap bij het vervangen van een koplamp, is het opzoeken van het instructieboekje van de auto. Omdat het proces per auto zó verschilt, heb je het boekje nodig voor de werkwijze. Neem de stappen rustig door voordat je aan de slag gaat. Schaf ook van te voren de lampjes aan die je nodig hebt, wel zo handig. Let op! Bij veel moderne auto’s kunnen de koplampen bijna niet zelf vervangen worden omdat er eerst allerlei onderdelen gedemonteerd moeten worden. Als dat het geval is en je weinig ervaring hebt met het repareren van auto’s raden we je aan om langs een garage te gaan om de lamp te laten vervangen. Ook Xenon verlichting kun je het beste aan de garage overlaten, tenzij je hier natuurlijk ervaring mee hebt.

KOPLAMP VERVANGEN: HET STAPPENPLAN

1. Open de motorkap, met het instructieboekje van je auto in de aanslag. Volg de stappen die in het instructieboekje vermeld staan, een zaklamp kan helpen om bepaalde onderdelen te identificeren. 2. Bij de meeste auto’s moet je eerst een stekker lostrekken voor je het oude lampje kunt verwijderen. Wanneer je dan de klemhaak verwijdert kun je het lampje zo loshalen. Zorg dat je het nieuwe lampje bij de hand hebt zodat je deze meteen kunt plaatsen. 3. Start de auto en zet de verlichting aan. Als de lamp nog steeds niet werkt, kan het zijn dat de auto de nieuwe lamp nog niet heeft waargenomen. Om dit op te lossen kun je het beste de verlichting uitschakelen, de auto helemaal uit doen, doe ook de deuren op slot. Wacht een paar tellen en start de auto opnieuw en doe ook de lampen weer aan. Als het goed is heeft de auto de nieuwe lamp dan wél herkend. 4. Werkt de lamp nog niet? Pak dan het instructieboekje er nog eens bij, het kan namelijk ook aan de zekering liggen, deze verzorgt namelijk de stroomtoevoer van de desbetreffende koplamp.

KOPLAMP VERVANGEN: EXTRA TIPS

1. Een koplamp kan maar op één manier worden gemonteerd. 2. De meeste lampen van Japanse en Koreaanse automerken zijn maat H7 en H4. 3. Vervang beide koplampen tegelijk. De kans is namelijk groot dat je andere koplamp ook snel het leven zal laten. Zo sla je twee vliegen in één klap. 4. Vette vingers kunnen zwarte aanslag op het glas veroorzaken. Om dit te voorkomen wordt aangeraden om de onderkant van de lamp vastpakken en niet de bovenkant. Door de zwarte aanslag wordt de levensduur korter en geeft de lamp bovendien ook minder licht. Als je de lamp op geen andere manier kunt vastpakken kun je voor het indraaien een doekje gebruiken.

LEES OOK: VOOR HET EERST EEN BAND VERWISSELEN? DIT ZIJN DE BESTE TIPS

 

JAPOTO HEEFT EEN RUIM ASSORTIMENT AUTO VERLICHTING. VRAGEN OVER EEN SPECIFIEK ONDERDEEL? WE HELPEN JE GRAAG; STUUR ONS EEN MAIL (INFO@JAPOTO.NL), WHATSAPP BERICHT (06 27 47 63 54) OF BEL (+31(0) 596 57 2992).