24/7 online 24/7 online Snelle levering Snelle levering Niet goed geld terug Niet goed geld terug Save Veilig betalen
Nederlands English Deutsch
ma-vr 08.30-17.30, za 09.00-12.00

Zo bereid jij je goed voor op de APK keuring

monteur apk keuring

Zoals je weet is de APK-keuring wettelijk verplicht. Wij hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet, zodat jij je auto goed op deze keuring kunt voorbereiden. Ben je al nieuwsgierig geworden? Lees dan verder!

EEN GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK

Bij een APK-keuring worden een aantal standaard onderdelen afgelopen. Door vóór de keuring alvast wat aandacht aan deze punten te besteden, kun je een afkeuring voorkomen. Wist je trouwens dat je een boete van €130,- riskeert door de weg op te gaan met een auto die niet APK-gekeurd is? Niet doen dus!

VERLICHTING

Check of alle lampen functioneren, van knipperlichten en kentekenverlichting tot de remlichten en dashboardverlichting. Bij het controleren van de verlichting sta je samen sterker dan alleen! Het is handiger om samen met iemand de lichten te controleren omdat het nogal lastig is om je eigen remlichten te bekijken, terwijl je in de auto zit.

BANDEN

Een belangrijk onderdeel wat je zeker niet mag vergeten te controleren zijn de banden. Bij de banden moet je ervoor zorgen dat het profiel van alle vier de banden nog goed is. Dit omdat het veel invloed heeft op de verkeersveiligheid. Als één band niet voldoet aan de eis, komt de auto al niet meer door de APK keuring.
Tip: De minimale profieldiepte is 1.6 mm. Als je nét genoeg of te weinig hebt, is het verstandig om een nieuwe set banden aan te schaffen. Bij Japoto vind je een ruim aanbod aan autobanden.

Ook de bandenspanning is van belang, hoe hoog deze moet zijn verschilt per auto. De bandenspanning die voor jouw auto geldt, kan je vinden in de handleiding van je auto. Je kan een bandenspanningsmeter gebruiken of langsgaan bij een tankstation om de spanning op te meten.

RUITENWISSERS EN VLOEISTOFFEN

De ruitenwissers zijn een belangrijk onderdeel van de auto. Deze moeten samen met de ruitenwisservloeistof goed kunnen functioneren. De ruitenwisservloeistof kan je controleren door de ruitensproeier aan te doen. Als deze vloeistof op is kan je het zelf bijvullen. Naast ruitenwisservloeistof is het handig om ook bijvoorbeeld de koelvloeistof te controleren. Als de garage deze vloeistof moet bijvullen kost dat extra geld, op deze manier kan je extra kosten voorkomen. Bij het bijvullen van het koelvloeistof is het belangrijk dat er geen verschillende soorten vloeistof (ook kleuren) worden gemengd en dat de motor koud is als je gaat bijvullen.

HANDIGE TIPS VOORDAT JE NAAR DE GARAGE GAAT

Tot willen wij je nog een paar handige tips meegeven voordat je naar de garage gaat om je auto te laten keuren.

  • Schat voor de APK keuring in of er verder nog problemen zijn die gerepareerd moeten worden. Door deze van tevoren te verhelpen kan je eerder door de APK keuring heen komen en houd je de kosten zo laag mogelijk.
  • Moet er wat gerepareerd worden aan je auto wat je niet zelf wil of kan doen? Combineer dit dan met je APK; dan ben je over het algemeen goedkoper uit bij de garage.
  • Maak je auto goed schoon; zowel van buiten als van binnen. Hiermee maak je een goede indruk bij de keuring waardoor de kans groter wordt dat je auto door de keuring komt.

Heb je zelf weinig tijd om je auto te laten keuren? Tegenwoordig kan je ook je partner, buurman of iemand anders naar de garage sturen om de auto APK te laten keuren. Het is belangrijk dat deze persoon de auto kan identificeren. Je kan de auto identificeren door het chassisnummer in combinatie met het kentekenbewijs op orde te hebben en te laten zien.

Heb je vragen over de APK keuring of ben je opzoek naar auto-onderdelen? Bij Japoto staan we voor je klaar. Neem vrijblijvend contact met ons op of kom bij ons langs.