Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
24/7 online 24/7 online Snelle levering Snelle levering Niet goed geld terug Niet goed geld terug Save Veilig betalen
ma-vr 08.30-17.30, za 09.00-12.00

Vocht in de auto: hoe voorkomt u beslagen ramen?

Last van vocht in de auto en beslagen ruimen? Heel vervelend, vooral als het buiten kouder wordt. Er ontstaat condens op de ramen, waardoor u er niet goed doorheen kunt kijken.

Het is te vochtig in de auto, waardoor die beslaan. Het valt vooral op in de herfst- en wintermaanden, als het buiten kouder begint te worden. De ramen beslaan en het kan zelfs erg vochtig of nat worden in de auto.

Waar komt dat vocht vandaan? En belangrijker nog: wat kunt u eraan doen om het te voorkomen? We leggen het u uit en geven aan waar het mogelijk aan kan liggen. Vocht in de auto kan op verschillende manieren ontstaan, iets waar u de oplossing eenvoudig aan kunt aanpassen.

WAAROM BESLAAN DE RAMEN?

Ten eerste, waarom beslaan de ruiten eigenlijk? U heeft nauwelijks zicht naar buiten, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties. En sterker nog, de politie kan u zelfs flink beboeten. Er geldt een boete van €230 of meer voor het rijden met beslagen ruiten. Dat dit komt door vocht in de auto maakt niet uit, u bent er verantwoordelijk voor om dit op te lossen.

U krijgt last van beslagen ramen in de auto als de luchtvochtigheid binnen en buiten de auto te veel verschilt. Zit er veel vocht in de auto, terwijl de lucht buiten veel droger is? De ruit beslaat, op het moment dat u in de koude auto stapt. U neemt warme (vochtige) lucht mee, alleen al door uit te ademen. Die warme lucht met veel vocht komt in aanraking met de koude lucht in de auto, bijvoorbeeld rondom de ruiten. Op die manier ontstaat er condens, net als op de spiegel in de badkamer als u gaat douchen. Het is bovendien hetzelfde effect als wanneer u in koude lucht uitademt en een wolkje ziet. Dat wolkje ontstaat in de auto, waardoor u geen zicht meer heeft op de weg om u heen.

BINNENKANT AUTORUIT SCHOONMAKEN

Wilt u de binnenkant van de autoruit schoonmaken, als die beslagen is? Dat kan op een aantal verschillende manieren:

 • Schakel de airco in
  Een auto met airconditioning? Schakel de airco in, om de lucht droger te maken. De ruiten klaren binnen enkele seconden tot maximaal een paar minuten op. De makkelijkste en snelste manier om van de condens op de binnenkant van de ramen af te komen.
 • Zet de verwarming aan
  Geen airco in de auto? Niets aan de hand, dan kunt u de verwarming aanzetten. Zet die op de warmste stand en richt de blazers op de voorruit. Op die manier zal die het eerst vrij zijn van de condens, om in ieder geval veilig naar voren te kunnen kijken.
 • Maak de ruit schoon
  Helpt het niet snel genoeg? U kunt de binnenkant van de autoruit schoonmaken met een speciaal doekje. Gebruik een anti-condensdoekje. Dat voorkomt vette vingers op de ruiten, om er glashelder doorheen te kunnen kijken.
 • Gebruik anti-condensspray
  Last van veel vocht in de auto en regelmatig te maken met beslagen ruiten? Bestel anti-condensspray. Het voorkomt condens in de auto, zodat de ruiten niet zo snel meer zullen beslaan.
 • Zet een raam op een kier
  Rijdt u al en begint de ruit te beslaan? Als het met de verwarming of airco niet lukt om daar iets aan te doen kunt u het raam op een kier zetten. Het laat droge lucht van buiten naar binnen stromen, zodat de condens verdwijnt.

CONDENS OP RAMEN VOORKOMEN

Wilt u de volgende keer bovendien voorkomen dat het vocht in de auto leidt tot beslagen ramen? Met een paar handige tips maakt u de kans daarop een stuk kleiner:

 • Ruiten schoonmaken
  Het is belangrijk om de ruiten regelmatig goed schoon te maken. Schone ruiten zullen minder snel beslaan. Gebruik een ruitenreiniger en vul de ruitenwisservloeistof regelmatig bij. Op die manier kunt u de binnen- en buitenkant goed schoonmaken.
 • Controleer de airco
  De airco is uitstekend geschikt om de lucht in de auto droger te maken. U heeft dan minder last van vocht, waardoor de condens als sneeuw voor de zon verdwijnt. Check regelmatig de goede werking, om problemen te voorkomen als u de airco nodig heeft.
 • Gebruik een vochtvreter
  Nog steeds last van veel vocht in de auto? Er zijn speciale auto-ontvochtigers en vochtvreters beschikbaar. Het zijn zakjes die vocht opslaan, zodat het niet in de lucht in de rest van de auto blijft zitten.
 • Controleer de rubbers
  Heel belangrijk zijn de rubbers van de auto, om geen vocht naar binnen te laten. Check de rubbers bij de ramen en ook bij de deuren, zodat die goed sluiten.
  Tip: houd rekening met de verschillende rubbers bij 2-deurs auto’s voor link en rechts. Of kies voor de 4-deurs rubbers voor linksachterlinksvoorrechtsachter en rechtsvoor.
 • Laat de auto af en toe luchten
  Tenslotte is het een goed idee om de auto af en toe te laten luchten. Is het buiten zonnig en droog? Dan is het een goed idee om de deuren een keer allemaal open te zetten, net als de ramen. De lucht in de auto kan dan goed drogen, zodat u minder last zal hebben van condens.
  Tip: met de vochtige of zelfs natte zwemkleding in de zomer de auto in? Laat de auto daarna een tijdje luchten, om die weer goed droog te maken.

AUTO NAT VAN BINNEN: OPLOSSINGEN

Is de auto nat van binnen? Het is belangrijk om een aantal punten te controleren. Denk in ieder geval aan de 1) deur- en raamrubbers. Het is belangrijk dat die goed sluiten, om te voorkomen dat er vocht naar binnen kan trekken. Tip: twijfelt u of het de rubbers zijn? Doe de deuren dicht en giet een emmer water leeg of gebruik een tuinslang. Komt er water naar binnen? Dan is er iets aan de hand met de rubbers.

Het is daarnaast belangrijk dat bijvoorbeeld de 2) antennevoet goed zit aangesloten. Soms droogt het rubber voetje uit of begint dit te verweren. Dit kunt u eenvoudig zelf vervangen als dat nodig is, om te voorkomen dat daardoor vocht naar binnen komt.

Een ander belangrijk onderdeel is de 3) paravent of parafan. Dit is de bak die zich onder de voorruit bevindt. Hierin zitten de afvoerkanalen om het regenwater weg te laten stromen. Soms raakt dit onderdeel verstopt. Er blijft dan te veel water in staan, waardoor het water uiteindelijk ook naar binnen kan komen. Haal het vuil regelmatig weg en voorkom op die manier lekkage.

Tenslotte is het belangrijk om goed te kijken naar de 4) airco. Binnen de diverse onderdelen kunt u onder andere kijken naar de afvoer daarvan. Op het moment dat die niet in orde is lukt het niet om het vocht goed af te voeren. Dat leidt tot meer vocht in de auto, waardoor de ruiten kunnen beslaan en u daar onderweg last van kunt krijgen. 

MINDER LAST VAN VOCHT IN DE AUTO

Heeft u last van vocht in de auto, waardoor de ruiten beslaan? Het is belangrijk om die goed schoon te maken voordat u gaat rijden. Gebruik daarvoor altijd een speciaal doekje en bijvoorbeeld een geschikte spray. Op die manier krijgt u geen vette vingers op de ruiten, terwijl u die netjes schoon kunt maken.

En blijkt het ergens anders aan te liggen? Controleer de belangrijke onderdelen, zoals de rubbers, de airco en de antennevoet of de parafan. Op die manier kunt u de auto goed afsluiten voor vocht van buiten. Of laat de auto een keer goed drogen, als u de laatste tijd last heeft gehad van veel condens op de ramen. De kans is groot dat het daarna een stuk minder is, zodat u ook in de herfst en in de winter zonder problemen veilig de weg op kunt.

Bij Japoto zijn we uw specialist in zowel nieuwe als gebruikte onderdelen voor uw auto, altijd van de hoogst mogelijke kwaliteit. En wilt u vocht in de auto met beslagen ramen voorkomen? Dankzij een assortiment met meer dan 70.000 artikelen vinden we altijd waar u naar op zoek bent, zodat u de auto kunt repareren of een belangrijk onderdeel kunt vervangen. En heeft u vragen over het specifieke onderdeel dat u nodig heeft of bent u benieuwd welke combinaties we zouden aanraden? Bel ons op telefoonnummer 0596 - 57 2992 of stuur ons een e-mail naar info@japoto.nl. We horen graag van u.