24/7 online 24/7 online Snelle levering Snelle levering Niet goed geld terug Niet goed geld terug Save Veilig betalen
Nederlands English Deutsch
ma-vr 08.30-17.30, za 09.00-12.00

Accu van de auto vervangen: wat als de auto-accu leeg is?

Tijd om de accu van de auto te vervangen of is die gewoon leeg en kunt u die weer opladen? U kunt eenvoudig uitzoeken wat er aan de hand is, door de verschillende oorzaken langs te lopen.

De auto-accu kan om allerlei redenen leeg lopen, waarna u de auto niet meer kunt starten. In andere gevallen is het onderdeel kapot, dus dient u het te vervangen. Wij leggen u uit wat er aan de hand kan zijn, zodat u daar zelf me aan de slag kunt.

OORZAKEN: WAAROM IS DE ACCU LEEG?

Ten eerste, wat is de oorzaak dat de accu leeg is? Dit bepaalt grotendeels of u de accu moet vervangen of dat het voldoende is om die gewoon weer op te laden:

 • Slijtage
 • Lang niet gebruikt
 • Verkeerde laadspanning
 • Verkeerde temperatuur
 • Veel korte ritten
 • Autolampen en elektronica

SLIJTAGE

Slijtage is het grootste probleem, omdat een accu gemiddeld 3 tot 7 jaar meegaat. De kans dat u de accu een keer moet vervangen in de periode dat u de auto rijdt is daarmee bijna 100%. Dat is gelukkig niet moeilijk, maar wel lastig op het moment dat de accu leeg is.

Tip: een accu wordt onbruikbaar verklaard als de capaciteit minder dan 80% bedraagt. U krijgt er dan regelmatig problemen mee, waardoor het beter is om het onderdeel te vervangen.

LANG NIET GEBRUIKT

Last van een lege accu, maar lijkt het u onwaarschijnlijk dat die al is versleten? Het kan ook komen door een lange periode waarin u de auto niet heeft gebruikt. Net als wanneer u vaak korte stukjes rijdt komt dit de conditie en capaciteit van de accu niet ten goede.

De accu van een auto loopt langzaam leeg, ook op het moment dat u daar geen gebruik van maakt. De auto gebruikt altijd een beetje stroom, bijvoorbeeld voor de boordcomputer en voor de centrale vergrendeling.

Tip: het weer kan grote invloed hebben op de conditie en achteruitgang van de accu. Zowel bij erg warm als erg koud weer gaat de auto-accu er sneller op achteruit.

Rijdt u slechts af en toe met de auto en wilt u voorkomen dat de accu leegraakt? U kunt gebruik maken van een acculader. Een onderhouds- of druppellader is dan de beste keuze. Ze laden de accu op als de auto stilstaat.

Tip: staat de auto een winter lang in de stalling, omdat u er in die periode geen gebruik van maakt? Laad de accu regelmatig op of gebruik een druppellader. Dat komt de levensduur ten goede en zorgt ervoor dat u moeiteloos kunt starten zodra u weer wilt gaan rijden.

VERKEERDE LAADSPANNING

Zodra u de accu gaat laden is het belangrijk om dat met de juiste spanning te doen. De meeste auto’s hebben een 12V-accu. De spanning moet 13,6 tot 14,8 volt bedragen om die goed op te laden.

Tip: controleren of de auto de juiste spanning geeft? Start de auto en gebruik een multimeter om het voltage te meten. Als het voltage afwijkt kan het zijn dat de accu niet goed wordt opgeladen. Oorzaak is vaak de dynamo, die leidt tot een te hoge of een te lage laadspanning. U kunt de gehele dynamo of de spanningsregelaar daarvan vervangen.

HOGE OF LAGE TEMPERATUUR

Een te hoge of te lage temperatuur heeft invloed op de staat en conditie van de accu:

 • Te hoge temperaturen
  Loopt de temperatuur te hoog op? De accu presteert tijdelijk beter, maar gaat minder lang mee dan normaal gesproken. Het zijn problemen waar u in de winter mee te maken zal krijgen.
 • Te lage temperaturen
  Daalt de temperatuur te ver? De prestaties en capaciteit nemen (verder) af. De motorolie is dikker en stroperiger dan bij warm weer, waardoor er meer capaciteit nodig is en de accu het vaak laat afweten.

VEEL KORTE RITTEN

Rijdt u vaak korte ritjes, bijvoorbeeld om even boodschappen te doen of om de kinderen weg te brengen? Tijdens het starten van de auto verbruikt de accu relatief veel capaciteit. Dat kunt u normaal gesproken bijladen tijdens het rijden. Korte ritjes bieden onvoldoende mogelijkheid om de accu bij te laden, waardoor die steeds verder leeg loopt.

Rijd af en toe langere ritten, zodat de dynamo de accu kan opladen. Het is voldoende om 30 tot 60 minuten te rijden. Daarna zal een accu in goede conditie weer zijn opgeladen, waardoor die de volgende keer niet zomaar meer leeg is.

AUTOLAMPEN EN ELEKTRONICA

Schakel de autolampen en andere elektronica altijd uit als u de auto niet gebruikt. Laat u per ongeluk de lichten branden of blijft de airconditioning werken? Het is de accu die daarvoor de stroom moet leveren, iets dat niet oneindig lukt. Het gevolg is dat de accu leeg raakt, waardoor u de auto er daarna niet meer mee kunt starten.

LEGE ACCU OPLADEN

Is de accu leeg en wilt u die weer opladen? Daar zijn verschillende manieren voor:

 • Startkabels
 • Accu-booster

ACCU OPLADEN MET STARTKABELS

Heeft u nog een tweede auto of is er iemand anders in de buurt met startkabels? Ze bieden de mogelijkheid om de accu van uw auto weer op te laden, zodat u daar de auto weer mee kunt starten.

Let op: startkabels zijn er in twee soorten. Gebruik de dikkere 25mm-kabels voor zwaardere (diesel)motoren en de dunnere 15mm-kabels voor lichtere motoren.

U kunt de auto starten door de volgende stappen te volgen:

 1. Sluit de ene rode klem aan op de pluspool van de accu van de helpende auto
 2. Sluit de andere rode klem aan op de pluspool van de lege accu
 3. Sluit de ene zwarte of blauwe klem aan op de minpool van de helpende auto
 4. Sluit de andere zwarte of blauwe klem aan op blank metaal van de te helpen auto, bijvoorbeeld op een oog of een haak op het motorblok
 5. Start de helpende auto en laat die een paar minuten draaien om de accu op te laden
 6. Start de auto met de lege accu
 7. Laat de motor draaien en haal de startkabels weer los. Laat de kabels elkaar en de grond niet raken zolang een van de klemmen nog vastzit.
 8. Rijd minimaal een half uur met de auto met de lege accu om die weer op te laden

ACCU OPLADEN MET ACCU-BOOSTER

Geen startkabels bij de hand of liever de lege accu opladen met een accu-booster? U heeft daar geen andere auto bij nodig, iets dat handig kan zijn als er geen anderen in de buurt zijn. Andere namen voor dit apparaat zijn een jumpstarter, een starthulp of een startbooster.

Het is een krachtige accu die een korte tijd hoge startstroom afgeeft. Die kunt u gebruiken om de lege accu in de auto een boost te geven, zodat die de auto weer kan starten. Sluit altijd eerst de rode plus-kabel aan op de pluspool van de lege accu. Sluit daarna de zwarte of blauw min-kabel aan op de minpool van de lege accu. Zet de accubooster aan en probeer de auto na een paar minuten te starten.

ONTLADEN VOORKOMEN

Het ontladen van de accu van de auto voorkomen, zodat u daar zonder problemen mee kunt blijven starten? Het is belangrijk om rekening te houden met de invloeden van het weer. Schakel alles netjes uit op het moment dat u de auto verlaat en zorg ervoor dat u niet te veel korte ritjes rijdt. In plaats daarvan is het belangrijk om af en toe een lange rit te maken, zodat de accu weer bij kan laden.

ACCU VERVANGEN

Lukt het niet meer om de accu op te laden of loopt deze steeds weer snel leeg? Het kan zijn dat de accu kapot is, omdat de levensduur is verstreken. Normaal gesproken is de accu binnen 3 tot 7 jaar aan vervanging toe.

U kunt online een nieuwe accu kopen, om die zelf te vervangen. Dat kan aan de hand van de volgende stappen:

 1. Haal de accuklem van de minpool los
 2. Haal de accuklem van de pluspool los
 3. Draai de montagebeugel los en verwijder de accu
 4. Plaats de nieuwe accu en zet die vast met de montagebeugel
 5. Bevestig de accuklem op de pluspool
 6. Bevestig de accuklem op de minpool
 7. Start de auto met de nieuwe accu

Bij Japoto zijn we uw specialist in zowel nieuwe als gebruikte onderdelen voor de accu, altijd van de hoogst mogelijke kwaliteit. Dankzij een assortiment met meer dan 70.000 artikelen vinden we altijd waar u naar op zoek bent, zodat u de auto kunt repareren of een belangrijk onderdeel kunt vervangen. En heeft u vragen over het specifieke onderdeel dat u nodig heeft of bent u benieuwd welke combinaties we zouden aanraden? Bel ons op telefoonnummer 0596 - 57 2992 of stuur ons een e-mail naar info@japoto.nl. We horen graag van u.