Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
24/7 online 24/7 online Snelle levering Snelle levering Niet goed geld terug Niet goed geld terug Save Veilig betalen
ma-vr 08.30-17.30, za 09.00-12.00

Auto start niet meer: wat kan de oorzaak zijn?

Stel, de auto start niet: wat kunt u doen? Als de auto niet wil starten kan dat heel vervelend zijn, bijvoorbeeld als u naar werk of een andere belangrijke afspraak moet.

Als de motor niet start en de auto het dus niet doet kan er helaas van alles aan de hand zijn. U wilt waarschijnlijk weer snel op weg, maar dat lukt niet zonder vast te stellen wat er aan de hand is. Het kan liggen aan allerlei zaken, zoals het weer, de accu, de startmotor, de bougies en zelfs het benzine- of brandstoffilter.

Tip: start de auto slecht, maar lukt het uiteindelijk om die aan de praat te krijgen? Neem komend weekend even de tijd om er goed naar te kijken. Dat voorkomt dat de auto uiteindelijk helemaal niet meer wil starten, op een moment dat het net niet uitkomt.

OORZAKEN: AUTO START NIET

De auto start niet meer: wat kan er aan de hand zijn? Dit kan meerdere oorzaken hebben, waarvan we de belangrijkste op een rij zetten:

  • Het weer
  • Accu van de auto
  • Startmotor
  • Bougies
  • Benzine- of brandstoffilter

HET WEER

Het weer kan veel invloed hebben op het starten van de auto. Is het buiten bijvoorbeeld koud? Dan moet de auto meer moeite doen om te starten. Vooral de accu heeft het zwaar. De lagere temperaturen beperken de capaciteit en zijn negatief van invloed op de prestaties.

Met een paar handige tips voorkomt u startproblemen in de winterperiode:

  • Controleer regelmatig de accu
    Controleer regelmatig de staat van de accu. Gebruik meetapparatuur om de capaciteit te meten, ten opzichte van die in nieuwstaat.
  • Onderhoud de accu twee keer per jaar
    Loop de accu twee keer per jaar goed na. Controleer de capaciteit en zorg ervoor dat de aansluitingen mooi schoon zijn.
  • Belast de accu niet meteen volledig
    Merkt u dat de auto slecht start? Zet eerst de verlichting van de auto even aan, om daarna pas de starten. De accu krijgt dan als het ware een warming-up.

H3 Accu van de auto

Ook bij hogere temperaturen kan de accu helaas problemen geven. Het winterweer versterkt dit, maar is niet de enige oorzaak.

De accu levert de stroom die nodig is om de startmotor z’n werk te laten doen. Zowel door kou als door ouderdom kan de stroomlevering haperen. Bovendien kan warm weer van invloed zijn op het onderdeel, waardoor er slijtage optreedt.

Tip: probeer vast te stellen of de accu leeg is. Gebruik een acculader om die weer op te laden of vervang het onderdeel als dit versleten is. (Accu van de auto vervangen)

STARTMOTOR

Schakelt u het contact in en start de auto niet, maar branden de lampjes wel? De auto heeft dan wel stroom, wat aangeeft dat de accu in orde is. De kans bestaat dat het ligt aan de startmotor.

Het is een elektromotor die ervoor zorgt dat de zuigers in de motor beginnen te draaien. Dat maakt het mogelijk om de auto te starten. Zodra de motor draait schakelt de startmotor weer uit, zodat u daar maar kort gebruik van maakt.

De startmotor heeft vertandingen, die na verloop van tijd kunnen slijten. Slijtage daaraan herkent u door het ‘slippen’, waardoor de motor niet goed meer wordt aangedraaid. Let op: slijtage aan de startmotor kan leiden tot beschadigingen aan de relais of de motor zelf.

Tip: lijkt het aan de startmotor te liggen dat de auto niet start? Soms wil het helpen daar een paar tikken op te geven. Gebruik een kleine hamer, maar sla niet te hard. En vervang vervolgens dit onderdeel.

STARTMOTOR VERVANGEN

Denkt u dat het de startmotor is waardoor de auto niet start? U kunt die zelf vervangen. Koppel eerst de accu af, omdat de startmotor aan de pluspool daarvan gekoppeld zit. Begin daarvoor met de minpool, die rechtstreeks op de auto zit aangesloten. Haal daarna pas de pluspool los, om kortsluiting te voorkomen.

Tip: soms is het beter om de accu helemaal weg te halen, zodat u makkelijker bij de startmotor kunt komen. Dit hangt af van het type auto waar het om gaat.

Haal de twee bouten van de startmotor los, met het juiste gereedschap daarvoor. Plaats een nieuw exemplaar. Lees de handleiding van de auto goed door, omdat het ontkoppelen van de accu bij moderne auto’s vaak vraagt om een speciale procedure.

BOUGIES

Slaat de auto niet aan en lijkt het niet te liggen aan de accu of de startmotor? Het zou door de bougies kunnen komen. Hierbij onderscheiden we twee soorten, afhankelijk van de brandstof waarop de auto rijdt:

  • Bougies in een benzineauto
    De bougies geven een vonk af, die moet zorgen voor ontbranding in de motor. Ze bevinden zich in de kop van de motor en zijn er daar opgeschroefd. Ze kunnen versleten zijn of niet goed zijn aangedraaid, waardoor de auto niet zal starten.
  • Bougies in een dieselauto
    Een dieselauto bevat gloeibougies. Die geven geen vonk af, maar zijn een elektrisch verwarmingselement om de dieselmotor te verhitten. Het kan zijn dat de gloeibougies versleten of kapot zijn. Tip: normaal gesproken zijn gloeibougies na 80.000 kilometer aan vervanging toe.

Ga onder de motorkap op zoek naar de bougies. U vindt daar ook een bundel met 4 tot 8 kabels. Aan het uiteinde zitten de bougies, al staat de locatie ook beschreven in de gebruikershandleiding van de auto. Let op: controleer de bougies alleen als de motor goed is afgekoeld.

Versleten bougies herkent u aan de volgende eigenschappen:

  • Afzetting
  • Samensmelten
  • Roetaanslag
  • Isolatorbreuk

Toe aan nieuwe bougies of een complete bougieset? Eenvoudig online te bestellen. En komt u er zelf niet helemaal uit? Dan denken onze specialisten graag met u mee. 

BOUGIE VERVANGEN

Lijkt het te liggen aan de bougies dat de auto niet start? U kunt ze zelf vervangen, door ze voordelig online te bestellen. Laat de motor goed afkoelen, omdat zowel de bougies, het motorblok als het uitlaatsysteem extreem heet kunnen worden terwijl de motor (nog wel) draait.

Verwijder de versleten bougie, door die voorzichtig naar boven te werken en daarna vast te pakken. Trek daarbij niet aan de bougiekabel, om die niet te beschadigen. Steek een bougiesleutel over de bougie heen en haal die daarmee uit de behuizing. Controleer vervolgens de bougiekabels, om die bij slijtage ook meteen te vervangen. Plaats de nieuwe bougie, draai die aan en let er bij de gloeibougies op dat die niet afbreken.

BENZINE- OF BRANDSTOFFILTER

Heeft u naar uw idee alles geprobeerd en start de auto nog steeds niet? Een meer technisch klusje is het vervangen van het benzine- of brandstoffilter. Een belangrijk onderdeel om de auto te laten starten.

Het is belangrijk om vast te stellen waar het filter zich bevindt. Verwijder de brandstofleiding die aan het filter vastzit en houd rekening met brandstof die eruit kan lekken. Haal het filter eruit en plaats er een nieuwe in.

Let op: het kan zijn dat de auto niet meteen start met het nieuwe filter. Probeer dit een aantal keren, om er zeker van te zijn dat dit het probleem wel of niet was.

AUTO WIL NIET STARTEN: WAT MOET IK DOEN?

Stel, de auto wil niet starten en de lampjes branden wel. Of niet. Wat is er dan aan de hand? Gebruik de bovenstaande tips om vast te stellen waar het aan ligt. Stel dit goed vast, om vervolgens de benodigde nieuwe onderdelen te bestellen. U voorkomt daarmee dat u een nieuwe accu bestelt terwijl de problemen worden veroorzaakt door bijvoorbeeld het brandstoffilter.

Tip: twijfelt u over de oorzaak, maar weet u niet goed hoe u het kunt testen? Onze specialisten helpen u graag, dus vraag ze naar hun ideeën.

Bij Japoto zijn we uw specialist in zowel nieuwe als gebruikte onderdelen om de auto te starten, altijd van de hoogst mogelijke kwaliteit. Dankzij een assortiment met meer dan 70.000 artikelen vinden we altijd waar u naar op zoek bent, zodat u de auto kunt repareren of een belangrijk onderdeel kunt vervangen. En heeft u vragen over het specifieke onderdeel dat u nodig heeft of bent u benieuwd welke combinaties we zouden aanraden? Bel ons op telefoonnummer 0596 - 57 2992 of stuur ons een e-mail naar info@japoto.nl. We horen graag van u.