24/7 online 24/7 online Snelle levering Snelle levering Niet goed geld terug Niet goed geld terug Save Veilig betalen
ma-vr 08.30-17.30

Remblokken vervangen: met deze tips kunt u het zelf

Remblokken vervangen? Een belangrijk onderdeel van het remsysteem, net als de remschijven. We leggen u bij Japoto graag uit hoe u ze kunt vervangen, uiteraard met de juiste onderdelen die u daarbij nodig heeft.

Zorg ervoor dat u de remblokken en remschijven goed uit elkaar houdt. We leggen u uit wanneer de oude versleten zijn en het tijd wordt om die te vervangen. Aan de hand van een duidelijk stappenplan, zodat u daar gewoon zelf mee aan de slag kunt. Voor een scherpe prijs, omdat u online de remblokken kunt bestellen.

Tip: remblokken of remschijven vervangen, maar weet u niet precies wat u nodig heeft? Vraag het onze specialisten. Neem contact op, we horen graag van u.

REMBLOKKEN OF REMSCHIJVEN: WAAR GAAT HET OM?

Wilt u de remblokken of de remschijven vervangen? Het zijn twee verschillende onderdelen van het remsysteem. Het is belangrijk om ze goed uit elkaar te houden. Zodra u de rem intrapt drukken de blokken tegen de schijven aan. Er ontstaat op die manier wrijving, die ervoor zorgt dat de auto snelheid mindert en tot stilstand komt. Na verloop van tijd zullen de blokken slijten, waardoor het belangrijk is om ze regelmatig te vervangen.

Tip: de remschijven vervangen, als die zijn versleten? Remblokken zijn relatief goedkoop, dus het is verstandig om die daarmee te combineren. Door ze tegelijkertijd te vervangen hoeft u maar één keer met de auto aan de slag.

Een remblok bestaat uit een metalen plaat, voorzien van speciaal materiaal dat zorgt voor de frictie en wrijving. Dat materiaal noemen monteurs de ‘voering’. Zodra u op de rem trapt verplaatst zich in de hoofdremcilinder een zuiger. Die voert druk uit op de remvloeistof in de remleidingen. De druk zet zich voort naar de wielremcilinder, die ervoor zorgt dat de remblokken tegen de remschijven aan komen te zitten. Op die manier zorgen ze ervoor dat u kunt afremmen en zelfs tot stilstand kunt komen.

SPECIAAL FRICTIEMATERIAAL

Het frictiemateriaal of de voering is speciaal samengesteld, vanwege de hoge wrijvingscoëfficiënt. Dit betekent dat het materiaal stroef is op het metaal van de remschijven. De wrijving die er ontstaat creëert warmte, die kan oplopen tot 800 graden Celsius. Het is de combinatie van die temperatuur en de wrijving die ervoor zorgt dat de remblokken slijten. Iedere keer dat u remt slijt er een beetje van de remblokken af, iets dat u kunt zien aan de donkere remstof op de velgen van de auto.

NIEUWE REMBLOKKEN: WANNEER IS DAT NODIG?

De remblokken behoren tot de onderdelen van de auto die het snelst slijten. Iedere keer dat u remt is er sprake van een beetje slijtage. Rijdt u veel in de stad en moet u vaak remmen? De blokken slijten dan harder dan wanneer u vooral lange ritten maakt op de snelweg.

Tip: de remblokken minder hard laten slijten? Probeer te anticiperen op het verkeer. Laat het gas alvast los, om de auto uit te laten rollen in plaats van steeds hard op de rem te trappen.

Benieuwd wanneer het nodig is om nieuwe remblokken te plaatsen? Hoe lang de blokken meegaan hangt af van uw rijstijl. Toch kunt u versleten remblokken herkennen aan een paar duidelijke signalen:

 • Schurend of piepend geluid bij het remmen
 • Trillend rempedaal
 • Afwijkend gevoel in het pedaal
 • Langere remafstand dan gebruikelijk
 • Scheeftrekken tijdens remmen

Na hoeveel kilometer u de remblokken moet vervangen varieert per auto en hangt af van de manier waarop u die gebruikt. Sommigen adviseren de blokken al na 15.000 kilometer te vervangen, terwijl ze in andere gevallen tot 70.000 kilometer mee kunnen.

Tip: twijfelt u of het al tijd is om de remblokken te vervangen? U kunt dit eenvoudig zelf bekijken, zonder daarvoor iets te demonteren. Kijk door de velg heen, naar het frictiemateriaal. Dit is het materiaal tussen de basisplaat van het remblok en de remschijf. Als de voering minder dan 5mm dik is wordt het tijd om die te vervangen. Kunt u niet door de velg heen kijken? Dan zal u het wiel moeten demonteren.

ZELF REMBLOKKEN VERVANGEN: EEN STAPPENPLAN

Zelf de remblokken vervangen? Dat kan aan de hand van een aantal duidelijke stappen. Het vraagt enige handigheid, al hoeft u daar zeker geen (auto)monteur voor te zijn:

 1. Eerste kwartslag
  Draai de wielbouten alvast een kwartslag los als de auto nog op de grond staat. Dit is makkelijker dan wanneer de wielen vrij kunnen draaien. Gebruik een wielmoersleutel, die je daarna kunt gebruiken om het wiel verder los te draaien.
 2. Opkrikken
  Gebruik een garagekrik of een andere krik die u bij de auto kocht om de auto omhoog te krikken. Gebruik de steunpunten op de as, zoals die beschreven staan in de handleiding van de auto.
 3. Wielbouten losdraaien
  Draai de wielbouten nu helemaal los. Vervang steeds de blokken per wiel, door één wiel los te draaien en die terug te monteren zodra u klaar bent. Ga dan pas verder met het volgende wiel.
 4. Remblauw verwijderen
  De remblauw zit als een soort klauw om de schijf heen. Het onderdeel bestaat vaak uit twee delen, maar kan ook één geheel zijn. Draai een. Aantal bouten los om de klauw te verwijderen.
 5. Remblokken verwijderen
  Nu wordt het tijd om de remblokken te verwijderen. Maak foto’s van de manier waarop ze vastzitten. Dat maakt het makkelijk om de nieuwe blokken er weer op de juiste manier op te zetten.
 6. Werkomgeving schoonmaken
  Reinig de werkomgeving met een remmen-reiniger of een borstel, zodat u op een nette manier kunt werken en geen vervuilingen creëert.
 7. Contactvlakken invetten
  Gebruik hittebestendig vet om de contactvlakken of de achterkant van de nieuwe remblokken in te vetten. Dat voorkomt dat ze gaan piepen. Let op: voorkom dat het vet aan de binnenkant van de blokken terechtkomt.
 8. Remblokken en -klauwen plaatsen
  Plaats de nieuwe remblokken en zet ook de remklauwen weer terug. Houd er rekening mee dat de nieuwe blokken iets strakker zullen zitten dan de oude. Druk de remzuigers terug met een waterpomptang of met uw handen.
 9. Vastzetten en wiel plaatsen
  Zet alles weer vast op de manier waarop het zat en plaats daarna het wiel. Draai alle bouten voor de veiligheid een keer na. Garandeer op die manier dat alles weer goed vastzit.
 10. Test de nieuwe remblokken
  Pomp een paar keer met de rem, voordat u gaat rijden. Op die manier neemt de remzuiger de optimale positie in, zodat u daar weer mee kunt remmen. Rijd op lage snelheid en let bij het remmen goed op eventuele geluiden. Een beetje piepen mag, maar een knarsend geluid wijst op problemen.

Tip: na het vervangen van de remblokken is het verstandig om een tijdje rustig te blijven rijden. De blokken zijn nog relatief ruw, waardoor hard remmen tot beschadigingen kan leiden.

Wilt u naast de blokken ook de remschijven vervangen, zowel voor als achter? Houd er rekening mee dat dit meer werk is. Bovendien zijn de schijven duurder dan de blokken die we kunnen leveren.

REMBLOKKEN VERVANGEN: WAT KOSTEN ZE ONLINE?

Wilt u de remblokken vervangen en bent u benieuwd naar de prijs of kosten? We bieden ze bij Japoto zo voordelig mogelijk aan. Op die manier betaalt u een scherpe prijs, zodat u daar zelf mee aan de slag kunt.

Rondom de remmen is het verstandig om ook meteen de andere delen te controleren, op het moment dat u daarmee bezig bent. Kijk goed naar de blokken en bijvoorbeeld de remschijven. En controleer de staat van de remslangen. Ze maken een belangrijk onderdeel uit van de remmen, waarmee u ervoor zorgt dat het complete systeem goed werkt.

Tip: twijfelt u over een onderdeel van de remmen of wat u het best kunt vervangen? Neem contact op met onze specialisten en maak eventueel foto’s. We helpen u graag, bijvoorbeeld om de remblokken te vervangen of om met de schijven en slangen aan de slag te gaan. Op die manier weet u zeker dat u met de auto weer veilig de weg op kunt. 

Bij Japoto zijn we uw specialist in zowel nieuwe als gebruikte onderdelen voor uw auto, altijd van de hoogst mogelijke kwaliteit. Zoekt u bijvoorbeeld naar nieuwe remblokken? Dankzij een assortiment met meer dan 70.000 artikelen vinden we altijd waar u naar op zoek bent, zodat u de auto kunt repareren of een belangrijk onderdeel kunt vervangen. En heeft u vragen over het specifieke onderdeel dat u nodig heeft of bent u benieuwd welke combinaties we zouden aanraden? Bel ons op telefoonnummer 0596 - 57 2992 of stuur ons een e-mail naar info@japoto.nl. We horen graag van u.