24/7 online 24/7 online Snelle levering Snelle levering Niet goed geld terug Niet goed geld terug Save Veilig betalen
ma-vr 08.30-17.30

Trekhaak monteren: hoe kunt u dat zelf doen?

trekhaak monteren voor SUV met caravan

Trekhaak monteren? Dat kunt u gewoon zelf, als u daar de juiste gereedschappen voor heeft. En als u online een geschikte trekhaak bestelt, waarmee u zich netjes aan de wet- en regelgeving houdt. Wij zetten op een rij waar u rekening mee moet houden.

SOORTEN TREKHAKEN: EEN OVERZICHT

Wilt u een trekhaak plaatsen? Houd er rekening mee dat er verschillende soorten beschikbaar zijn:

 • Vaste trekhaak
  Goed letten op de kosten van de trekhaak? Dit is de voordeligste keuze. Houd er bij de montage rekening mee dat de haak het kenteken niet (gedeeltelijk) bedekt.
   
 • Afneembare trekhaak
  Eenvoudig af te nemen van de auto, dus u hoeft zich geen zorgen te maken over het bedekken van het kenteken. Een iets duurdere keuze.
   
 • Wegdraaibare trekhaak
  De meest praktische keuze, omdat u de trekhaak kunt wegdraaien op het moment dat u die niet nodig heeft. Andersom heeft u de haak wel altijd bij de hand als dat nodig is.

Let op: niet iedere soort is geschikt voor ieder merk en model auto. Controleer welk type u gebruikt of vraag onze specialisten om advies.

Uiteraard kunt u de verschillende soorten trekhaken online kopen. Vaak bij ons uit voorraad, zodat u die snel in huis heeft.

TREKHAAK ZELF MONTEREN: WAT HEEFT U NODIG?

Zelf de trekhaak plaatsen en benieuwd wat u daarvoor nodig heeft? We zetten een aantal handige gereedschappen op een rij:

 • Brug, krik of as-steun
  Om een trekhaak te monteren dient u de auto een stukje op te tillen. Dat creëert voldoende vrije ruimte om in te werken en zorgt ervoor dat u er beter bij kunt.
   
 • Steeksleutels en ratel
  De montage vraagt om het demonteren van de achterbumper. Zorg er met deze gereedschappen voor dat u die op een nette manier los kunt maken.
   
 • WD40 of waterafdrijvende spray
  WS40 of andere waterafdrijvende spray maakt het een stuk makkelijker om de achterbumper netjes te demonteren. Spuit de spray in de montagepunten, zodat dit soepeler gaat.

Tip: de meeste auto’s hebben speciale bevestigingspunten voor de haak. Is dat niet het geval? Gebruik een boormachine om de punten daarvoor te boren, zodat u toch voor de montage kunt zorgen.

Zodra u online de haak bestelt ontvangt u daar van ons ook een montagehandleiding bij. Die legt duidelijk uit hoe de montage in z’n werk gaat en welke stappen u moet doorlopen. Dit kan per merk en type verschillen, net als op basis van de auto waar het om gaat.

TREKHAAK ZELF MONTEREN: HET STAPPENPLAN

Aan de slag met de montage? We zetten de belangrijkste stappen op een rij:

 1. Demonteer de achterbumper
  Houd de bumper goed vast, om te voorkomen dat die op de grond valt en beschadigt.
   
 2. Dwarsbalk monteren
  Monteer de dwarsbalk op het moment dat u de achterbumper van de auto heeft. Gebruik de bouten op de aangegeven bevestigingspunten, of boor die zelf als ze er niet zitten.
  Let op: verwijder eerst de rubber dopjes van de dwarsbalk en maak de montagepunten goed schoon. Draai de bouten pas definitief vast als u ze goed recht heeft gezet.
   
 3. Trekhaak monteren
  Monteer daarna de huls van de haak. Bevestig de bouten door de zijplaten van de dwarsbalk heen. Monteer daarna ook de stekkerplaat en de trekhaakkogel. Plaats uiteindelijk de achterbumper weer terug op de auto.

Let op: de montage achter de rug? Zorg voor de elektrische aansluiting, bijvoorbeeld om goede verlichting van de aanhanger te garanderen.

KOSTEN TREKHAAK: INCLUSIEF KABELSET

Benieuwd naar de kosten van een trekhaak, inclusief alles wat u daarbij nodig heeft? Het gaat bijvoorbeeld om een kabelset, om het geheel goed aan te kunnen sluiten. Het garandeert de aansluiting voor stroom, bijvoorbeeld voor de fietsdrager of de aanhanger die u gebruikt.

Er bestaan zowel 7-polige als 13-polige stekkers. De 7-polige is alleen geschikt als u gebruik wilt maken van een fietsdrager of een kleine aanhanger. Rijdt u met een grotere aanhanger of een caravan achter de auto? Gebruik dan de 13-polige stekker. Dit garandeert constante stroom, bijvoorbeeld om de koelkast in de caravan op temperatuur te houden.

Tip: er zijn zowel universele als merk-specifieke kabelsets beschikbaar. De universele sets zijn goedkoper, maar vragen meer tijd voor het aansluiten. De merk-specifieke sets hebben de connectoren al voorbereid, dus het is voldoende om de stekkers in te pluggen. Bovendien garandeert een goede werking van de boordcomputer, check-control en PDC- of ESP-systemen van moderne auto’s.

Wilt u de kabelset net als de trekhaak zelf monteren? Het is voor veel mensen het lastige deel van de montage. Dat geldt vooral voor de universele sets die er beschikbaar zijn. Bij een verkeerde aansluiting kunnen er storingen ontstaan, dus het is belangrijk om hier goed op te letten.

Tip: controleer voordat u begint of de elektronica van de auto (nog) goed werkt. Maak de auto daarna stroomvrij, door de accupolen los te halen.

Bepaal het entreepunt voor de kabelboom. Dit staat aangegeven in de montagehandleiding. Daarna kunt u de stekkerdoos bekabelen en monteren op de stekkerplaat van de trekhaak. Boer de kabel door, zowel op het entreepunt als via de kofferruimte naar de voorzijde van de auto. Houd er rekening mee dat u daarvoor de interieurpanelen van de auto dient te verwijderen. Daar kunt u de bekabeling vervolgens in wegwerken, waardoor daar niets meer van te zien is.

Verbind uiteindelijk de kabelset met de auto, aan de hand van de instructies in de montagehandleiding. Sluit daarna de massapunten aan en activeer de kabelset. Daar heeft u diagnose-apparatuur voor nodig. Indien u daar niet over beschikt kan een garage dat voor u doen. Doe uiteindelijk de nacontrole, om er zeker van te zijn dat alles goed werkt.

ZELF TREKHAAK MONTEREN: WET- EN REGELGEVING

De trekhaak montage kunt u prima zelf uitvoeren. Wel is het belangrijk om rekening te houden met de belangrijke wet- en regelgeving op dit gebied. Het is toegestaan om een trekhaak te bevestigen zonder keuring door de RDW. Dat neemt niet weg dat u dat op de juiste manier moet doen, bijvoorbeeld volgens de APK-eisen. Daarnaast moet de haak beschikken over een Europees goedkeuringsmerk.

De trekhaak mag de kentekenplaat in ieder geval niet bedekken, ook niet gedeeltelijk. Het is een belangrijke voorwaarde, waar u zelf voor dient te zorgen. Blijkt (gedeeltelijke) bedekking niet te voorkomen? Dan is het belangrijk om de kentekenplaat te verplaatsen. Tip: verplaats daarbij ook de kentekenverlichting, om het kenteken goed leesbaar te houden.

Gebruikt u een wegdraaibare of afneembare haak? U hoeft zich geen zorgen te maken over het (gedeeltelijk) bedekken van het kenteken. Bij gebruik van de haak gebruikt u een apart kenteken op de fietsdrager of de aanhanger, waardoor het kenteken van de auto zelf niet zichtbaar hoeft te zijn.

Houd tenslotte rekening met de maximale kogeldruk op de trekhaak. Het is niet toegestaan om die te overschrijven, zodra u er gebruik van maakt. Kijk naar de maximale druk die de fabrikant opgeeft. U vindt de informatie op het typeplaatje van de haak. 

TREKHAAK MONTEREN: ONLINE BESTELLEN

Een trekhaak monteren of die zelf bestellen en het daarna uitbesteden? U kunt online de trekhaak kopen die u nodig heeft. Vaak direct bij ons uit voorraad, waarmee we ervoor zorgen dat u die snel in huis heeft.

Gebruik ondertussen de bovenstaande instructies om de belangrijke gereedschappen te verzamelen. En houd er alvast rekening mee dat u zowel de trekhaak zal monteren als de kabelset die daarbij hoort. Dat is de enige manier om ervoor te zorgen dat u alles netjes aan kunt sluiten. Volgens de belangrijke wet- en regelgeving, zodat u daar veilig mee op weg kunt.

Twijfelt u over de eigen montage van de trekhaak of bent u benieuwd naar het model dat voor uw auto de beste keuze is? Onze specialisten denken er graag met u over mee. We geven aan wat er beschikbaar is en waar u rekening mee moet houden. En komt u er niet uit met de montagepunten? Wij kennen uw auto, dankzij onze jarenlange ervaring met Japanse en Koreaanse merken. In de meeste gevallen kunnen we u daar goed over adviseren, zodat u er zelf mee aan de slag kunt.

Bij Japoto zijn we uw specialist in zowel nieuwe als gebruikte onderdelen voor de trekhaak, altijd van de hoogst mogelijke kwaliteit. Dankzij een assortiment met meer dan 70.000 artikelen vinden we altijd waar u naar op zoek bent, zodat u de auto kunt repareren of een belangrijk onderdeel kunt vervangen. En heeft u vragen over het specifieke onderdeel dat u nodig heeft of bent u benieuwd welke combinaties we zouden aanraden? Bel ons op telefoonnummer 0596 - 57 2992 of stuur ons een e-mail naar info@japoto.nl. We horen graag van u.